Duze zdjecie

Iwan-czaj cedrowy 96 g


Cena: 45 zł

Dostępność:


Waga netto: 100 g
Skład: Wierzbówka wąskolistna fermentowana, kwiaty wierzbówki, igliwie cedru syberyjskiego, szyszka i orzechy cedrowe, pączki sosny.


Syberyjski Pu Erh to połączenie iwan-czaju (tradycyjnego napitku Rusi) z mocą cedru. Wszystkie składniki są prasowane razem i przygotowane w formie podobnej do tabliczki czekolady, podzielonej na 18 kawałków. Jedną porcję można zaparzać do 3 razy.

Właściwości:
- pomocny w anemii, osłabieniu, awitaminozie
- przy przeziębieniach i chorobach górnych dróg oddechowych
- normalizuje ciśnienie
- łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
- dodaje energii, pobudza (bez kofeiny!)
- wzmacnia odporność, działa  i rozgrzewająco
- oczyszcza organizm z toksyn
- działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
- poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
- działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie
- korzystnie wpływa na układ hormonalny


Sposób przygotowania:
Przepłukać dzbanek lub czajniczek wrzątkiem, aby był ciepły. Wrzucić jedną kostkę Pu Erh, zalać ok. pół litra wody o temperaturze 90°C, pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem na 6-8 minut. Dodać miód lub cukier do smaku. Można zaparzać kilkukrotnie.

Przeciwwskazania:
Uczulenie lub nietolerancja poszczególnych składników


Syberyjscy chłopi, obok swoich wsi, przez wieki pielęgnowali cedrowe gaje, posadzone na wzór dzikich - nigdzie więcej na świecie nie spotykane iglaste ogrodnictwo. Przywioskowe cedrowniki stanowiły wspólną własność, i nałożone na nie były surowe prawa: Nie pozwalano na nich paść bydła i rozpalać ognisk, surowo karano za zbijanie szyszek.